Nie dzialaja spryskiwacze !!!

Usterki mechaniczne w Twojej Omedze, klimatyzacja, zawieszenie, silnik, kody błędów

Nie dzialaja spryskiwacze !!!

Postprzez Dr_CeeQ 19 kwi 2010, o 08:30

Witam Serdecznie :)

Przestaly mi ostatno dzialac spryskiwacze, wiec poszperalem na forum i jedyne co znalazlem to wymiana bezpiecznieka.

Tak wiec tez zrobilem ale niestety to nie to :/

Poczytalem dalej i chcialem sie zapytac czy to moze byc wina przekaznika, bo nie mam pojecia czy dany przekaznik jest uzywany tylko w obwodzie spryskiwaczy (na chlopski rozum nie wyydaje mi sie ale wole za pytac) Wiec dla tego obstawial bym pompke spryskiwaczy poniewaz wogole nie dziala.

Prosze zorientowanych o info :)

Serdecznie Pozdrawiam !!!
Dr_CeeQ

 
Posty: 8
Dołączył(a): 16 mar 2010, o 07:56
Twoja Omega: 1997 2.O 16 V COMBI

Re: Nie dzialaja spryskiwacze !!!

Postprzez gross57 19 kwi 2010, o 08:45

Nie wiem jak w B ale w A pompki na przod i tyl sa identyczne,ja zamienialem miejscami zeby zobaczyc czy wina lezy po stronie pompki.

Poza tym dopisuj sie do istniejacych tematow
Obecnie w Brnie
areua jaiba
Avatar użytkownika
gross57

 
Posty: 1021
Dołączył(a): 21 mar 2008, o 17:31
Lokalizacja: Poznań
Twoja Omega: jakies A w dalekich planach

Re: Nie dzialaja spryskiwacze !!!

Postprzez Brayan 19 kwi 2010, o 21:09

gross57 napisał(a):Nie wiem jak w B ale w A pompki na przod i tyl sa identyczne,

W B jest tylko jedna pompka....a zbiornik pod zderzakiem.
Dr_CeeQ
Wsadź tam łapę, odepnij kostkę i sprawdź czy dochodzi napięcie jak pociągniesz dźwignię.
Ściąga
Avatar użytkownika
Brayan

 
Posty: 6630
Dołączył(a): 7 lut 2007, o 11:34
Lokalizacja: Dźwierzuty
Twoja Omega: X30XE+LPG'95/C30SE'91/C30LE'87

Re: Nie dzialaja spryskiwacze !!!

Postprzez mgyz 19 kwi 2010, o 21:44

Pompka spryskiwacza szyb dziala bezposrednio z dzwigni przy kierownicy.
Na przelacznik dochodzi masa i +12V z bezpiecznika F3 i w zaleznosci w ktora strone pryskamy na silnik jest podawane napiecie raz jednej raz drugiej polaryzacji. Dzieki zaworom i kreceniu sie silnika raz w jedna raz w druga strone otrzymujemy rozdzielenie pryskania na przednia lub tylna szybe.
Dla spryskania przedniej szyby powinno byc na kostce pompki:
przewod SWRT (czarno-czerwony) +12V
przewod SWGR (czarno-szary) - masa
dla tylnej szyby na odwrot.
_____
mgyz
Avatar użytkownika
mgyz
Administrator
 
Posty: 4052
Dołączył(a): 4 lip 2007, o 09:59
Lokalizacja: Otwock
Twoja Omega: e39 M54B30 kombi '03

Re: Nie dzialaja spryskiwacze !!!

Postprzez Dr_CeeQ 19 kwi 2010, o 22:52

Dzieki wielkie za odpowiedz w najblizszym czasie sprawdze :):):)
Dr_CeeQ

 
Posty: 8
Dołączył(a): 16 mar 2010, o 07:56
Twoja Omega: 1997 2.O 16 V COMBI

Re: Nie dzialaja spryskiwacze !!!

Postprzez Dr_CeeQ 5 maja 2010, o 11:27

Witam!!

Okazalo sie ze to tylko pomka padal:):):

Juz wymieniona i w koncu nie musze czekac na deszcz :D:D:D

Pozdrawiam i dziek za pomoc :)
Dr_CeeQ

 
Posty: 8
Dołączył(a): 16 mar 2010, o 07:56
Twoja Omega: 1997 2.O 16 V COMBI

Re: Nie dzialaja spryskiwacze !!!

Postprzez Brayan 5 maja 2010, o 18:14

Na zdrowie !!
Avatar użytkownika
Brayan

 
Posty: 6630
Dołączył(a): 7 lut 2007, o 11:34
Lokalizacja: Dźwierzuty
Twoja Omega: X30XE+LPG'95/C30SE'91/C30LE'87

Re: Nie dzialaja spryskiwacze !!!

Postprzez cFaniak 15 lis 2010, o 20:52

mgyz napisał(a):Pompka spryskiwacza szyb dziala bezposrednio z dzwigni przy kierownicy.
Na przelacznik dochodzi masa i +12V z bezpiecznika F3 i w zaleznosci w ktora strone pryskamy na silnik jest podawane napiecie raz jednej raz drugiej polaryzacji. Dzieki zaworom i kreceniu sie silnika raz w jedna raz w druga strone otrzymujemy rozdzielenie pryskania na przednia lub tylna szybe.
Dla spryskania przedniej szyby powinno byc na kostce pompki:
przewod SWRT (czarno-czerwony) +12V
przewod SWGR (czarno-szary) - masa
dla tylnej szyby na odwrot.


Odnośnie zacytowanej przeze mnie Twojej wypowiedzi mam pytanie.
Co może być przyczyną takiej sytuacji, w której niezależnie od tego czy pociągnę czy popchnę dźwignię wycieraczek działa tylko spryskiwacz tylniej szyby ? Czyżby niezależnie od ruchu dźwignią na pompkę podawane było napięcie tej samej polaryzacji ? ;/
Mój samochód to Omega B Caravan 2.0 8V 1995.
Pozdrawiam i dziękuje.
cFaniak

 

Re: Nie dzialaja spryskiwacze !!!

Postprzez Kozik 15 lis 2010, o 21:27

Kupiłeś auto z takim uposledzeniem? Możesz masz pompke od sedana, tylko nie wiem czy da sie tak podłączyć silniczek żeby lał ciągle na tył. Albo przełącznik pagib
Tu krytyka wytyka błędy, a muzyka zamyka gęby, logika nie tyka tępych, a panika dotyka spiętych
Avatar użytkownika
Kozik
OFF-TOP Master
 
Posty: 2877
Dołączył(a): 1 paź 2007, o 23:48
Lokalizacja: szczecin
Twoja Omega: x25dt 2000` kombi

Re: Nie dzialaja spryskiwacze !!!

Postprzez mgyz 15 lis 2010, o 21:59

Kozik napisał(a):Albo przełącznik pagib

Tez tak mysle. Srednio tez widze mozliwosc naprawy przelacznika (choc jest on rozbieralny), lepiej wymienic.
_____
mgyz
Avatar użytkownika
mgyz
Administrator
 
Posty: 4052
Dołączył(a): 4 lip 2007, o 09:59
Lokalizacja: Otwock
Twoja Omega: e39 M54B30 kombi '03

Re: Nie dzialaja spryskiwacze !!!

Postprzez cFaniak 16 lis 2010, o 10:36

Kozik napisał(a):Kupiłeś auto z takim uposledzeniem? Możesz masz pompke od sedana, tylko nie wiem czy da sie tak podłączyć silniczek żeby lał ciągle na tył. Albo przełącznik pagib

Tak, kupiłem auto z takim "upośledzeniem" nie zdając sobie z tego sprawy gdyż podczas oglądania auta nie było płynu do spryskiwaczy "WaschWass Stand" :mrgreen:
Jak sprawdzić czy pompka jest od sedana ;-)
Co to jest ten "przełącznik pagib" (w google nie ma :-|) czy może to "pagib" znaczy coś w stylu "kaput" :?: :DD
cFaniak

 

Re: Nie dzialaja spryskiwacze !!!

Postprzez Kozik 16 lis 2010, o 16:50

cFaniak napisał(a): czy może to "pagib" znaczy coś w stylu "kaput"


tak, chodziło mi o to że zdechł :]

cFaniak napisał(a):Jak sprawdzić czy pompka jest od sedana


Wyciągnąć wtyczke, uruchomić spryskiwacz szyby przełącznikiem i sprawdzić gdzie pojawia sie napiecie. Rozpiske masz wyżej. Jak sie będzie zgadzać to pompka do bani, jak nie bedzie to przełącznik
Tu krytyka wytyka błędy, a muzyka zamyka gęby, logika nie tyka tępych, a panika dotyka spiętych
Avatar użytkownika
Kozik
OFF-TOP Master
 
Posty: 2877
Dołączył(a): 1 paź 2007, o 23:48
Lokalizacja: szczecin
Twoja Omega: x25dt 2000` kombi

Re: Nie dzialaja spryskiwacze !!!

Postprzez przemomag 29 lut 2012, o 20:50

Witam wszystkich.Posiadam Omege b fl 2.5 td 1999 r. i mam z nią problem . A mianowicie przednie spryskiwacze. Po uruchomieniu przednich spryskiwaczy nic sie nie dzieje ani wycieraczki sie nie załanczają ani płyn nie leci zas po załaczeniu tylnich spryskiwaczy wszystko działa. Sprawdziłem pompe to działa ,kostke czy prąd dociera i działa bezpieczniki całe.Zas jak wyciągne kostke z pompy i uruchomie spryskiwacze to wycieraczki sie załanczają.
Proszę o pomoc i porade
przemomag

 

Re: Nie dzialaja spryskiwacze !!!

Postprzez ajag 29 mar 2012, o 17:34

Witam. Ja tez mam podobny problem. Nie dzialaja spryskiwacze. Sprawdzilem i wiem ze pompka jest sprawna, bezpiecznik caly a na kostce do pompka-czujnik nie ma pradu. Gdzie szukac czy klania mi sie wymiana przelacznika w kierownicy. Prosze o porade.
Avatar użytkownika
ajag

 
Posty: 22
Dołączył(a): 26 mar 2012, o 20:42
Lokalizacja: Dzierżoniów
Twoja Omega: 1994 3,0 MV6 Gaz BRC Sedan

Re: Nie dzialaja spryskiwacze !!!

Postprzez mgyz 30 mar 2012, o 06:05

A spryski szyby dzialaja?
Bezpieczniki F25 i F39 oraz przekaznik K97 do sprawdzenia
_____
mgyz
Avatar użytkownika
mgyz
Administrator
 
Posty: 4052
Dołączył(a): 4 lip 2007, o 09:59
Lokalizacja: Otwock
Twoja Omega: e39 M54B30 kombi '03

Następna strona

Powrót do Prośby o porady techniczne

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników

cron