Montaż licznika z obrotomierzem w Opel Omega A

Problemy z elektronicznym wyposażeniem nadwozia oraz elektryką auta

Montaż licznika z obrotomierzem w Opel Omega A

Postprzez cesbart 10 gru 2007, o 00:41

Mam pytanie,Czy może ktoś montował licznik z obrotomierzem w miejsce standardowego licznika w Opel Omega A 2.0 8V 89r. czyli bez obrotomierza,chodzi mi głównie skąd wziąć "obroty silnika" i czy wymaga to wiele przeróbek, bo podejrzewam że uchwyty licznika z obrotomierzem są takie same jak licznika bez i podpięcie wszystkich kabli do licznika też pasują do obu wersji, będę wdzięczny za wszelkie informacje sorki jeśli powielam temat dopiero co się zarejestrowałem
cesbart

 

Postprzez pheonix 10 gru 2007, o 07:32

Sygnal z zielonego kabla od cewki zaplonowej. Nie pamietam ktory to jest pin na motronicu dlatego podaje u zrodla...
Podpina sie to pod 12 (chyba, musze sprawdzic) pin we wtyczce licznika (do tej gdzie jest wiecej kabli ;) )
Jezeli wsadzasz licznik od Omy o tej samej pojemnosci to spoko ale jak od wiekszej to musisz pamietac o regulacji obrotomierza ( taki maly potencjometr na plytce)
Druga sprawa to naped samego licznika,
Sa dwa rodzaje albo linka albo impulsator na to tez trzeba zwrocic uwage przy zakupie.
Jakby cos bylo nie jasne to wal 8-)
Mercedes-Benz S-klasse
Avatar użytkownika
pheonix
WisioR BOSS
 
Posty: 5351
Dołączył(a): 30 mar 2007, o 12:39
Lokalizacja: Bydgoszcz
Twoja Omega: czarna Suka, Vectra C fl

Postprzez MORFEUSZ 10 gru 2007, o 11:30

Tak ja phoenix mówi a kabel podepnij pod kostkę gdzie wiecej kabli jak niemasz obrotka w standardzie to bedziesz miał tylko jedna dziurę we wtyczce wolna tam sie podepnij a jak bys mial wiecej dziur to popatrz po sciezce która idzie do obrotomierza a jest wolna bo zasilanie obrotomierza juz masz tylko kable z impulse i patrz jak skacza obroty .A jak byś niewiedział to stojąc nad cewką to po prawej i lewej masz gniazda to podepni sie pod lewą strone . POzdro
MORFEUSZ

 

Postprzez cesbart 10 gru 2007, o 15:36

Dzięki wielkie za wskazówki, u mnie napęd jest linką, planuje zakup przez internet wiec ciężko jest wszystko zobaczyć na zdjęci, w takim razie będę pytał sie jeszcze telefonicznie o szczegóły.Jak będę montował licznik i będę miał jakiś jeszcze problem to wale śmiało do was:)dzięki jeszcze raz i pozdrawiam:)
cesbart

 

Postprzez Bziku 26 sty 2009, o 21:25

Odkurzę temat bo czytam i czytam i nadal nie wiem który kabel ze sterownika w które miejsce na liczniku. Zakupuje właśnie licznik z obrotomierzem na linkę tak jak mam u siebie ale jak wprawić w ruch obrotomierz ? Przy okazji zrobię pewnie kontrolkę świateł o której istnieniu nie wiedziałem :lol:
Bziku

 

Postprzez pheonix 26 sty 2009, o 21:32

Sygnal z zielonego kabla od cewki zaplonowej


Podpina sie to pod 12 pin we wtyczce licznika


no i piny we wtyczce sa opisane

a cewka to to z czego wychodzi przewod zaplonowy (glowny)
Mercedes-Benz S-klasse
Avatar użytkownika
pheonix
WisioR BOSS
 
Posty: 5351
Dołączył(a): 30 mar 2007, o 12:39
Lokalizacja: Bydgoszcz
Twoja Omega: czarna Suka, Vectra C fl

Postprzez Matrix 26 sty 2009, o 21:37

Przeciez pisałem u góry masz napisane gdzie sei wpiąc w cewke wiec oco ci chodzii??? jak wół opisałem gdzie

Jeszcze dodatkowo Phoenix sie biedaczek przy tym spocił zxobacz pot mu z czoła spływa :-P :-P :-P :-P
Ostatnio edytowano 26 sty 2009, o 21:41 przez Matrix, łącznie edytowano 2 razy
MORFEUSZ=MATRIX
Avatar użytkownika
Matrix

 
Posty: 250
Dołączył(a): 9 mar 2008, o 10:58
Lokalizacja: Loża szyderców/CHELM
Twoja Omega: 2.016v Lpg 96r.sedan

Postprzez Bziku 26 sty 2009, o 21:40

pheonix napisał(a):
a cewka to to z czego wychodzi przewod zaplonowy (glowny)


:rotfl: Nie no cierpliwy to Ty jesteś, ale całe szczęście coś takiego jak cewka to rozpoznaje :lol: Mówisz że najlepiej podać sygnał bezpośrednio z cewki- ok zrobię tak. A o tym że wtyka jest opisana nie wiedziałem, opis jest na taśmie licznika czy na samej wtyczce ?
Bziku

 

Postprzez Matrix 26 sty 2009, o 21:42

kolego bedziesz tam miałdzire wolny pin i tam sie wepnij i bedzie gitara bo cała kostka jest zazbrojona prócz jednej dziurki
MORFEUSZ=MATRIX
Avatar użytkownika
Matrix

 
Posty: 250
Dołączył(a): 9 mar 2008, o 10:58
Lokalizacja: Loża szyderców/CHELM
Twoja Omega: 2.016v Lpg 96r.sedan

Postprzez pheonix 26 sty 2009, o 21:44

widzisz ja jak kiedys musialem podlaczac obrotka to ciagnalem bezposrednio z cewki dlatego ze tam jest latwe dojscie do tego. A z ECU to mozesz sie walnac z kablami i tyle. Chociaz pozniaj podpinalem sie pod wtyczke od ECU ale malo wazne.

Bziku napisał(a):opis jest na taśmie licznika czy na samej wtyczce ?


na samej wtyczce. Jak ja obrocisz pinami do dolu to masz cyferki obok miejsc gdzie wchodza kabelki ;)
Mercedes-Benz S-klasse
Avatar użytkownika
pheonix
WisioR BOSS
 
Posty: 5351
Dołączył(a): 30 mar 2007, o 12:39
Lokalizacja: Bydgoszcz
Twoja Omega: czarna Suka, Vectra C fl

Postprzez Bziku 26 sty 2009, o 21:46

Aha. Wielkie dzięki za rozjaśnienie mi tematu, jak sfinalizuje zakup postaram się zrobić fotostory z montażu i poproszę o umieszczenie go w odpowiednim miejscu.
Bziku

 

Postprzez pheonix 26 sty 2009, o 21:46

Matrix napisał(a):kolego bedziesz tam miałdzire wolny pin i tam sie wepnij i bedzie gitara bo cała kostka jest zazbrojona prócz jednej dziurki


a widzisz , nie koniecznie. Bo jak nie ma seryjnie modulu z dodatkowymi koontrolkami to nie ma tam doprowadzonych kabli, chyba ze cos pomerdalem ale raczej nie
Mercedes-Benz S-klasse
Avatar użytkownika
pheonix
WisioR BOSS
 
Posty: 5351
Dołączył(a): 30 mar 2007, o 12:39
Lokalizacja: Bydgoszcz
Twoja Omega: czarna Suka, Vectra C fl

Postprzez Matrix 26 sty 2009, o 21:49

pheonix napisał(a):a widzisz , nie koniecznie. Bo jak nie ma seryjnie modulu z dodatkowymi koontrolkami to nie ma tam doprowadzonych kabli, chyba ze cos pomerdalem ale raczej nie


ziomek moduł ten do kontrolek ma oddzielną kosteczke taka małą:) :-D :-D
MORFEUSZ=MATRIX
Avatar użytkownika
Matrix

 
Posty: 250
Dołączył(a): 9 mar 2008, o 10:58
Lokalizacja: Loża szyderców/CHELM
Twoja Omega: 2.016v Lpg 96r.sedan

Postprzez Bziku 26 sty 2009, o 21:49

Mówiąc "dodatkowe kontrolki" masz na myśli te wszystkie co sprawdzają żarówki i płyny ustrojowe? Jeśli tak to mam ten bajer oraz komputerek zamiast zegarka ;-)
Bziku

 

Postprzez Matrix 26 sty 2009, o 21:56

No to stary masz full opcje pełen wypas :-D

A masz rolete przedniej szyby :?: :?: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
MORFEUSZ=MATRIX
Avatar użytkownika
Matrix

 
Posty: 250
Dołączył(a): 9 mar 2008, o 10:58
Lokalizacja: Loża szyderców/CHELM
Twoja Omega: 2.016v Lpg 96r.sedan

Następna strona

Powrót do Elektryka

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników