szarpanie przy ruszaniu

Usterki mechaniczne w Twojej Omedze, klimatyzacja, zawieszenie, silnik, kody błędów

szarpanie przy ruszaniu

Postprzez bioly.dawca 16 wrz 2007, o 22:26

witam mam problemik z dziwnymi stukami podczas ruszania. odwiedzilem kilku mechanikow i nikt nie moze mi pomoc bez wyciagniecia skrzyni. Dzieje sie tak przy ruszaniu z 1 lub na R. gumy na tylnim moscie sa nowe a przy ostrym ruszaniu widac jak skacze caly most. Co to moze byc sprzeglo czy skrzynia?
bioly.dawca

 

Postprzez bc30se 17 wrz 2007, o 07:52

a główne tuleje tłumiące belki, tzw jumby albo prosiaki?
bc30se

 

Postprzez Daniel_257_ 17 wrz 2007, o 08:11

bioly.dawca napisał(a):Dzieje sie tak przy ruszaniu z 1 lub na R.


Witam

Czy przy ruszaniu jak położysz rękę na drążku zmiany biegów to drążek nienaturalnie szarpie i czy przenoszą się na niego te dziwne stuki.

Jeżeli drążek skacze to na 90% masz poduszki na skrzyni biegów.

Kolega miał to samo w omedze B 2,0 16v ecotec.

Pozdrawiam.
Daniel_257_

 

Postprzez bioly.dawca 17 wrz 2007, o 21:06

nie na drązku nie czuc nic niepojacego tylko szarpanie i stuki poduchy wygladaja na dobre ale moge sie mylic i przede wszystkim widac jak skacza tylnie kola
bioly.dawca

 

Postprzez ILKU 17 wrz 2007, o 21:15

A może masz szpere?? ;)
ILKU

 

Postprzez Brayan 18 wrz 2007, o 07:05

bioly.dawca napisał(a):przede wszystkim widac jak skacza tylnie kola

A most to czasem ci nie wyje i skrzypi?
Avatar użytkownika
Brayan

 
Posty: 6621
Dołączył(a): 7 lut 2007, o 11:34
Lokalizacja: Dźwierzuty
Twoja Omega: X30XE+LPG'95/C30SE'91/C30LE'87

Postprzez SENATOR 18 wrz 2007, o 07:48

na bank ma wywalone prosiaki w tylnej belce
Unikatowy SENATOR DEEP BLUE
Avatar użytkownika
SENATOR

 
Posty: 1982
Dołączył(a): 7 paź 2006, o 15:33
Lokalizacja: Gdansk
Twoja Omega: 3rok renowacji Senator B C40XE

Postprzez Brayan 18 wrz 2007, o 09:01

SENATOR napisał(a):na bank ma wywalone prosiaki w tylnej belce

Miałem tak w mercu ale nie było podstakiwania tylko stuk przy przyspieszaniu i hamowaniu silnikiem. Ale zeby coś podstakiwało :-| dziwne, może coś w tylnym moście sie blokuje
Avatar użytkownika
Brayan

 
Posty: 6621
Dołączył(a): 7 lut 2007, o 11:34
Lokalizacja: Dźwierzuty
Twoja Omega: X30XE+LPG'95/C30SE'91/C30LE'87

Postprzez tares56 18 wrz 2007, o 14:40

szarpie ci cały czas czy tylko jak jest rozgrzany?
ja mialem taki problem. przyt ruszaniu z 1 i na r strasznie szarpało całą budą ale jak silnik rano byl zimny to ruszał normalnie bez szarpniec. szczególnie uciążliwe było to w miescie bo trzeba bylo bardzo delikatnie ruszac a i tak szarpało. w moim przypadku byla to tarcza sprzeglowa. bo poskąpiłem kasy i kupiłem taką najtańszą
nie wiem jaka to firma tej tarczy. potem zmieniłem na luka i wszystko gra.
jak uda ci sie rozwiązać problem to napisz co to bylo
tares56

 

Postprzez lotus300 24V 10 gru 2007, o 11:35

Mi szarpalo przy ruszaniu bilo pod podloga,myslalem ze to podpora walu napendowego a dzisiaj rozwalil sie most tylny.....wal sie kreci a półoski NIE.Teraz pytanie???Mam most od 3,0 i chcem go wstawic ,czego mam sie spodziewac?
lotus300 24V

 

Postprzez Brayan 10 gru 2007, o 11:49

lotus300 24V napisał(a):Mam most od 3,0 i chcem go wstawic ,czego mam sie spodziewac?

Bedzie szybszy ale słabszy..chyba dobrze licze... miałeś most 3,9 a chcesz wstawić 3,7
Avatar użytkownika
Brayan

 
Posty: 6621
Dołączył(a): 7 lut 2007, o 11:34
Lokalizacja: Dźwierzuty
Twoja Omega: X30XE+LPG'95/C30SE'91/C30LE'87

Postprzez lotus300 24V 10 gru 2007, o 12:09

Dokladnie nie wiem jaki mam,syplo sie teraz,czekam na zcholowanie ale w garazu mam most od 3,0 i nie ma innewgo wyjscia jak go wstawic.aale tam idą chyba grube półoski a w piasty pasują czy tez od 3,0?
lotus300 24V

 

Postprzez ŁYSY 10 gru 2007, o 17:20

W Omedze B roznica byla w przlozeniu 2.0 ma chyba 3:9, 3.0 ma 3:7 w manualu a w automacie chyba 3:9, reszta pasuje.
Avatar użytkownika
ŁYSY
Administrator systemowy
 
Posty: 2252
Dołączył(a): 3 gru 2006, o 13:22
Lokalizacja: Lublin

Postprzez Brayan 10 gru 2007, o 18:44

Obrazek
Avatar użytkownika
Brayan

 
Posty: 6621
Dołączył(a): 7 lut 2007, o 11:34
Lokalizacja: Dźwierzuty
Twoja Omega: X30XE+LPG'95/C30SE'91/C30LE'87

Postprzez lotus300 24V 11 gru 2007, o 19:02

Co by nie gadac to most od 3,0 jest od modelu A i nie zpasi do B,nabzykalem juz most od swierzego angola i bede wstawiac a w starym wysypały sie satelity,olej to czarna smola sie wylala....brak przegladu i lipa.
lotus300 24V

 

Następna strona

Powrót do Prośby o porady techniczne

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników