INstalowanie tempomatu

Problemy z elektronicznym wyposażeniem nadwozia oraz elektryką auta

Re: INstalowanie tempomatu

Postprzez Ludzik 20 mar 2011, o 12:06

ŁYSY napisał(a):Schematy się kłaniają, albo rezystancja wynosi zero albo jest nieskończona.


Niestety moje schematy nic nie wyjaśniają w tej sprawie :(
Potrzebuję przerobić S43 ten z lewej strony na S43 ten z prawej strony:
Obrazek

Czy może ktoś z Was ma taką część i mógłby zmierzyć rezystancję na końcach dwóch przewodów wychodzących z manetki
i podać wartości jakie są podczas naciskania kolejnych przycisków, oraz rezystancję jak nic nie jest przyciśnięte?
Ludzik

 

Re: INstalowanie tempomatu

Postprzez dany223 20 mar 2011, o 19:30

Jak znajdę jutro chwilę to sprawdzę co siedzi w mojej omie i ci napisze co i jak. Oczywiście jeżeli mam

wersję 2 przewodową.
Daniel <(-_-)>
Avatar użytkownika
dany223

 
Posty: 657
Dołączył(a): 17 sie 2007, o 17:32
Lokalizacja: Bydgoszcz
Twoja Omega: Już nie mam

Re: INstalowanie tempomatu

Postprzez Ludzik 20 mar 2011, o 21:13

dany223 napisał(a):Jak znajdę jutro chwilę to sprawdzę co siedzi w mojej omie i ci napisze co i jak. Oczywiście jeżeli mam

wersję 2 przewodową.


Nie jestem pewien, ale mam podejrzenie, że instalacja dwuprzewodowa dotyczy tylko samochodów z silnikami
2,5TD. Można to by też pewnie sprawdzić i pomierzyć w jakimś BMW z dwó i pół litrowym silnikiem z lat 90-tych.
Jeżeli miałeś na myśli 2,5v6 z Twojego podpisu to nie zaglądaj specjalnie - tam jest 4-przewodowa raczej.
Dzięki :)
Ludzik

 

Re: INstalowanie tempomatu

Postprzez SENATOR 20 mar 2011, o 21:37

tylko diesel 2.5 ma 2 przewody
Unikatowy SENATOR DEEP BLUE
Avatar użytkownika
SENATOR

 
Posty: 1982
Dołączył(a): 7 paź 2006, o 15:33
Lokalizacja: Gdansk
Twoja Omega: 3rok renowacji Senator B C40XE

Re: INstalowanie tempomatu

Postprzez dany223 20 mar 2011, o 22:34

No to spoko. Nie będę rozkręcać. Powodzenia z szukaniem pomocy :-) Na pewno znajdzie się jakiś fachowiec ;-)
Daniel <(-_-)>
Avatar użytkownika
dany223

 
Posty: 657
Dołączył(a): 17 sie 2007, o 17:32
Lokalizacja: Bydgoszcz
Twoja Omega: Już nie mam

Re: INstalowanie tempomatu

Postprzez musi13 11 mar 2012, o 15:28

Witam, odnawaiam temat :) chce zalozyc tempomat do swojego auta, omega 94r, 2.0 16V....mam kilka pytan, moze ktos wkoncu zna konkretna odpowiedz. Generalnie wszyscy pisza, ze wystarczy manetka i tempomat...wtyczka do tempomatu jest na lewym kielichu (stojac przodem do auta), ale obok tej wtyczki jest jeszcze taka malutka...do czego ona jest? Gdzies wyczytalem, ze jesli ma sie automat, to wtedy podpina sie to do linki innej niz w manualu, ale ona powinna byc raczej kolo serwa??? Kolejne pytanie na temat czujnikow, mam czujnik na hamulcu, ale ida do niego tylko dwa kabelki...czy to wystaczy? Bo rowniez gdzies przeczytalem, ze musza isc do niego 4 przewody ale nigdzie ich nie ma, wiec skad je wziazc jesli maja byc 4??? Czujnik sprzegla musze dokupic, bo mam tylko wtyczke.
Manetka to wiadomo, ma dodatkowa mala wtyczke. Jakie warunki musze spelnic aby wszystko ruszylo i dzialalo poprawnie?
1. manetka
2. tempomat
3. czujnik na sprzegle

Cos jeszcze? Z gory dziekuje za odpowiedz.
musi13

 

Re: INstalowanie tempomatu

Postprzez qubuś 12 mar 2012, o 13:28

Jeśli elektryka jest sprawna to ruszy odrazu od pewnej predkośći. Na czujnik sprzegła można zamontować zworke i też tempomat sie załączy. Wtyczka tylko ta duża powinna cie interesować ta mała u mnie też sobie wisii do niczego nie służy. Kompletuj graty montuj i ciesz sie z tempomatu.
OMEGA B X20XEV Kombi 95
OMEGA B X25XE Sedan 95
qubuś

 
Posty: 134
Dołączył(a): 4 mar 2008, o 08:43
Lokalizacja: chojnice
Twoja Omega: x25xe SEDAN 95

Re: INstalowanie tempomatu

Postprzez jaca2003 19 wrz 2012, o 08:05

Witam.Podepnę się z pytaniem. Mam kombi b 95 r silnik 2,0 8V . Zakupiłem serwo , manetkę i czujniki sprzęgła i hamulca.Ale u mnie brak elektryki.Czy ktoś pokieruje gdzie szukac schematu elektrycznego do tempomatu do tej omegi?
Pozdrawiam
jaca2003

 
Posty: 3
Dołączył(a): 19 wrz 2012, o 07:26
Twoja Omega: 95 2,0V8 kombi

Re: INstalowanie tempomatu

Postprzez adameczek 19 wrz 2012, o 17:37

Siedem postów wyżej ;-)
adameczek

 
Posty: 46
Dołączył(a): 4 gru 2009, o 17:28
Lokalizacja: nad Wisłą koło Wawelu
Twoja Omega: 98 kombi z fajnym silniczkiem

Re: INstalowanie tempomatu

Postprzez smyk 9 mar 2013, o 20:38

To jeszcze ja dorzucę,po zmianie na manu,umarł tempomat,ktoś mi mówił że powinien śmigać,ale tak nie jest,więc jakjie kabelki trzeba połączyć w kostce od skrzyni żeby zachulał
"Jak ktoś ma pecha,to sobie grzebiąc w dupie palec złamie"
była 2.08v-2.016v-2.5v6-3.0v6-2.5td-2.5t.d.s, wszystkie B,i wszystkie na złom
Avatar użytkownika
smyk

 
Posty: 1266
Dołączył(a): 25 kwi 2011, o 17:54
Lokalizacja: PL-3city
Twoja Omega: dodge g&c 3.3l 4x4

Re: INstalowanie tempomatu

Postprzez precelek 6 cze 2013, o 19:48

Cześć,
mam takie dwa pytania:
1. Jak ściągnąć linkę przepustnicy (przegub kulowy) tak aby wcisnąć cięgno od tempomatu???
2. Gdzie szukać lub gdzie pociągnąć dwa przewody z pedału hamulca?? Bo mam całą instalację (kostka pod maską do serwa i kostka dla czujnika sprzęgła) ale do pedała hamulca idą tylko dwa przewody :(

Pozdrawiam
Maciek
precelek

 
Posty: 13
Dołączył(a): 15 lis 2012, o 17:53
Twoja Omega: B 1997r poj. 1998cm 85kW +LPG

Re: INstalowanie tempomatu

Postprzez VeRay 6 cze 2013, o 20:17

precelek napisał(a):ale do pedała hamulca idą tylko dwa przewody :(


Bo więcej ich tam nie potrzeba.
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Avatar użytkownika
VeRay

 
Posty: 744
Dołączył(a): 21 mar 2009, o 20:31
Lokalizacja: KaLIfornia
Twoja Omega: MV6 1996r. sedan...

Re: INstalowanie tempomatu

Postprzez precelek 7 cze 2013, o 08:14

Ok mam manuala i wszędzie pisze że są potrzebne 4 przewody (2 do lamp zwierne i 2 do tempomatu rozwierne) więc jestem troszkęzbity z tropu.
precelek

 
Posty: 13
Dołączył(a): 15 lis 2012, o 17:53
Twoja Omega: B 1997r poj. 1998cm 85kW +LPG

Re: INstalowanie tempomatu

Postprzez adameczek 7 cze 2013, o 22:02

Z bezpiecznika na czujnik (rozwierny) sprzęgła.
Z czujnika sprzęgła na czujnik (rozwierny ) hamulca.
Z czujnika hamulca na pin D modułu tempomatu.
:-)
adameczek

 
Posty: 46
Dołączył(a): 4 gru 2009, o 17:28
Lokalizacja: nad Wisłą koło Wawelu
Twoja Omega: 98 kombi z fajnym silniczkiem

Re: INstalowanie tempomatu

Postprzez precelek 7 cze 2013, o 23:52

cześć,
Tempomat zainstalowany i działa. Czujnik sprzęgła rozwierny wyłącza tempomat. Czujnik hamulca zwierny (tylko dwa druty wchodzą - jeden zestyk) wyłacza tempomat. Załączenie z manetki. Miałem jeszcze problem z założeniem czujnika sprzęgła bo jest tam dość ciasno i zdjęciem linki z przepustnicy ale po około 3h udało się :) i śmiga aż miło :)) Koszt 120zł

Tylko jakby mi mógł ktoś wyjaśnić dlaczego nie potrzebuję rozwiernego czujnika przy hamulcu jak ze schematów wynika ze powinien on być? Czy sygnał z pedała hamulca jest jakoś obrabiany w kompie??? Autko to benzniak manualny z 1997r.
precelek

 
Posty: 13
Dołączył(a): 15 lis 2012, o 17:53
Twoja Omega: B 1997r poj. 1998cm 85kW +LPG

Poprzednia strona

Powrót do Elektryka

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników