komputer

Wszystko pobieżnie o Opel Omega, motoryzacji, spraw bieżących, zmian w przepisach dotyczących kierowców itp.

Re: komputer

Postprzez ŁYSY 11 sie 2007, o 09:41

demon masz racje z ta cena - ja poprostu mam programator i tego nie wzialem pod uwage ale kostka ok 8 zł kwarc ze 2 kilka rezystorow i kondestatorow ok 2 zł regulator 5V i tez ze 2 zł i bangla no do tego laminat i wytrawiacz - tego tez zapomnialem doliczyc bo kazdy elektronik chyba to ma wiec nie liczylem bo umknelo :P

W midzie sa napewno 2 Drivery do sterownia wyswietlacza na odwrotnej stronie plytki - nie pamietam jakie i czy noty sa do nich ale moze jakims AVR by je obsluzyl, a jesli chodzi o zapalanie samych pikseli z '51 to portow by zbraklo.

Jak ktos ma takie zapedy to zastosowac jakis wyswietlacz graficzny 320x240 z jakims tam HD61830.. na pokladzie, do wyswietlania tekstow styknie jakis AVR a nawet moze cos z '51 Ale jak to by mialo jeszcze rysowac i ladnie latac to chyba ARM.

I jeszcze jeden patent:
Płyta rozwojowa ARMV4 + LCD kolor 320x240 do tego WIN CE i napisac do niego aplikacje np w Visual Studio do wyswietlania danych z auta i co tam sie chce - musiala by startowac z systemem. Czyli w skroce PocketPC w aucie z WIN CE skompilowanym dla wlasnych potrzeb i wlasna aplikacja.
Avatar użytkownika
ŁYSY
Administrator systemowy
 
Posty: 2253
Dołączył(a): 3 gru 2006, o 13:22
Lokalizacja: Lublin

Re: komputer

Postprzez demon79 11 sie 2007, o 10:08

CO racja to racja P.ŁYSY . Jak ktoś się chce pobawić i mieć jakieś fajny dodatkowy wywietlacz kolorowy polecam zrobic do na wyświetlaczu na NOKI kolorowy wyświetlacz i tyle kolorów :rotfl: co prawda wyświetlacze są od tyłu powlekane takim świństwem ale to już tez się dało obejść. Zlicznie kilometrów jest chyba najmniejszym problemem 1500 kliosów na resecie przyciskanym przez uzytkownika przy wymianie km. A rysowanie mozna nieźle to ubarwić ale pytanie zasadnicze to to ma pokazywać czy podbijać ludzkie oczy :spoko: ŁYSY nie wiem dlaczego siegasz tak daleko ?? Chesz kompa to prosciej zakup pda zrob replikator pod port prościej napisać soft i jazda a tak budujesz od podstwa . Sam zapewnie zapamiętałes na lekcjach z micro że zawsze lekepiej jest wykorzstac to co już jest napisane w sofcie. Przynajmniej tak mnie uczyli na C++ i JAvie
Co do omy wyswietlacza ta opcja całkowicie odpada za duża ingerencja w układy które komunikują się ze sobą gra nie warta świeczki a pozatym kupa roboty lepiej juz i prościej zsynchronizować się z CHECK który więcej mnie bulwersuje jak się świeci :]
demon79

 

Re: komputer

Postprzez ŁYSY 11 sie 2007, o 10:18

Tak Panie ale mi to nie jest potrzbne, mi MID w zupelnosci wystarczy, a zapamietac kiedy wymiana oleju to chyba nie problem w koncu sa takie fajne naklejki gdzie mozna sobie wpisac kiedy trzeba looknac :lol: :rotfl:
PDA FSC PocketLOOX mam i sluzy mi do nawigacji a w wolnych chwilach sobie jakis film obejze.
Temat zaczal JEMI a ja tylko sobie tak galopuje myslami.
To punish and enslave...
Avatar użytkownika
ŁYSY
Administrator systemowy
 
Posty: 2253
Dołączył(a): 3 gru 2006, o 13:22
Lokalizacja: Lublin

Re: komputer

Postprzez demon79 11 sie 2007, o 10:23

Dokładnie mam tak samo z PDA. Ale tak jak wspomniałem gdzies wcześniej buduje sobie teraz układ na w/w klocku który bedzie połączony z termometrem w omie w środku i będzie sterować manualną klimą. Musze tylko znaleść klawisz do omy dodatkowy na allegro bo manual manualem ale przejscie w automat z klockiem bedzie oddzielnie. To znacznie prościejsze :prosze:
demon79

 

Re: komputer

Postprzez mgyz 12 sie 2007, o 13:05

Dobra, zalozmy, ze sprawe wyjscia mamy zalatwiona (interface radia). A co z wejsciem. Trzeba brac z kads impulsy przebytej drogi. W TIDzie nie ma zadnych inforamacji zwiazanych z droga, w MIDzie sa, i tak sobie mysle zeby uklad byl uniwersalny (chodzil na tidach, midach...) to impulsy drogi trzeba by podkradac ze wskaznikow. Przejzalem schematy i widze, ze na pinie 22 jest sterowanie z ECU ale to jest obrotomierz. Czy ktos wie na ktorym pinie leca impulsy przebytej drogi do wskaznikow?
_____
mgyz
Avatar użytkownika
mgyz
Administrator
 
Posty: 4052
Dołączył(a): 4 lip 2007, o 09:59
Lokalizacja: Otwock
Twoja Omega: e39 M54B30 kombi '03

Re: komputer

Postprzez demon79 12 sie 2007, o 16:31

No cóż ja zakładam że to Oma B więc mi wystarczy kręcące się cyferki na blacie w liczniku sam mechanizm już daje rozwiązanie :roll: w końcu coś musi odliczać 1500 w tył 8-)
demon79

 

Re: komputer

Postprzez ŁYSY 12 sie 2007, o 22:02

Dzis jestem nawalony jak szpadel ale impulsy drogi chyba wystarcza z ABS.
To punish and enslave...
Avatar użytkownika
ŁYSY
Administrator systemowy
 
Posty: 2253
Dołączył(a): 3 gru 2006, o 13:22
Lokalizacja: Lublin

Re: komputer

Postprzez mgyz 12 sie 2007, o 23:21

No z ABS tez wystarcza ale rozchodzi mi sie o to aby podlaczyc sie w miare w jednym miejscu a nie ciagnac dodatkowe druty przez pol samochodu. A na wskazniki musza isc impulsy drogi, i TID jest blisko.
_____
mgyz
Avatar użytkownika
mgyz
Administrator
 
Posty: 4052
Dołączył(a): 4 lip 2007, o 09:59
Lokalizacja: Otwock
Twoja Omega: e39 M54B30 kombi '03

Re: komputer

Postprzez ŁYSY 13 sie 2007, o 13:06

Droga jest obliczana z predkosci pojazdu, impulsy sa brane z ABS reszte zalatwia elektronika licznika.
To punish and enslave...
Avatar użytkownika
ŁYSY
Administrator systemowy
 
Posty: 2253
Dołączył(a): 3 gru 2006, o 13:22
Lokalizacja: Lublin

Poprzednia strona

Powrót do Forum ogólne

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników