Problem z elektryka KTOŚ POMOŻE???

Wszystko pobieżnie o Opel Omega, motoryzacji, spraw bieżących, zmian w przepisach dotyczących kierowców itp.

Problem z elektryka KTOŚ POMOŻE???

Postprzez Rafal97 24 wrz 2017, o 23:25

Witam wszystkich dziś (tzn 24.09.17) kupiłem sobie omege b z silnikiem 2.0 16v (oczywiście z LPG :)) i mam mały problem na to wychodzi ;/ . Problem polega na tym że jak chce odpalić to tak jakby było mało prądu, po kupniem zrobiłem nią 50 km wracając do domu. Co to może być? Dodam też że ma climatronik, 4x el szyby itp.
Po zapaleniu od razu climatronik włącza się na 6 biegu i dmucha z temperaturą 19°C a komputer się resetuje przy każdym zapaleniu auta i na dodatek wydaje mi się że cały czas leci tylko zimne powietrze w aucie...

Ma ktoś pomysł od czego tak się dzieje? Bardzo proszę o pomoc ponieważ auto ma służyć mi jak najdłużej i bezpieczniej.

Pozdrawiam
Rafal97
 
Posty: 3
Dołączył(a): 24 wrz 2017, o 23:11
Twoja Omega: Omega B sedan 2.0 16v 1999

Re: Problem z elektryka KTOŚ POMOŻE???

Postprzez Mago104 25 wrz 2017, o 05:52

Sprawdź klemy na akumulatorze (może są niedokręcone i zaśniedziałe). Jak nie pomoże to jedź do elektryka na test akumulatora i pomiar prądu ładowania.
Mago104
 
Posty: 94
Dołączył(a): 15 kwi 2016, o 18:12
Lokalizacja: Wloclawek
Twoja Omega: 2001,3.2 v6 sedan

Re: Problem z elektryka KTOŚ POMOŻE???

Postprzez Rafal97 25 wrz 2017, o 08:07

Okej dzięki, a dlaczego climatronik włącza się na jakieś 3 sekundy gdy silnik jest zgaszony i nie ma kluczyka w stacyjka?
Rafal97
 
Posty: 3
Dołączył(a): 24 wrz 2017, o 23:11
Twoja Omega: Omega B sedan 2.0 16v 1999

Re: Problem z elektryka KTOŚ POMOŻE???

Postprzez Mago104 25 wrz 2017, o 14:05

Zresetuj klimę może załatwi sprawę (auto i off wciśnij jednocześnie przez ok 10sekund)
Mago104
 
Posty: 94
Dołączył(a): 15 kwi 2016, o 18:12
Lokalizacja: Wloclawek
Twoja Omega: 2001,3.2 v6 sedan

Re: Problem z elektryka KTOŚ POMOŻE???

Postprzez Rafal97 25 wrz 2017, o 21:57

Niestety to nie działa, a co jest przyczyną że w aucie dmucha tylko zimne powietrze? Jak ustawie na klimatroniku temperaturę na 26°C wtedy leci takie chłodne powietrze a temperatura silnika stoi w okolicach 95°C. Co może być tego przyczyną?
Rafal97
 
Posty: 3
Dołączył(a): 24 wrz 2017, o 23:11
Twoja Omega: Omega B sedan 2.0 16v 1999

Re: Problem z elektryka KTOŚ POMOŻE???

Postprzez Mago104 25 wrz 2017, o 23:27

Najprawdopodobniej zapchana nagrzewnica. W ubiegłym roku przerabiałem to samo. Pomogło płukanie układu. Spuść płyn chłodniczy i zalej układ wodą destylowaną z octem (2 butle octu). Odpal silnik i rozgrzej do pełnej temperatury z ogrzewaniem ustawionym na max. Możesz również przejechać kilkadziesiąt kilometrów z tą zalewą w układzie bo przy wyższych obrotach silnika efekt płukania jest szybszy. Jak silnik wystygnie to wylewasz miksturę i zalewasz kolejny raz taką samą mieszanką i powtarzasz płukanie aż zacznie dmuchać gorące z nawiewu. Potem znów czekasz aż silnik ostygnie i zlewasz wywar. Kolejny etap to już płukanie czystą destylowaną najlepiej dwukrotnie żeby pozbyć się rozpuszczonego syfu i octu. Napełniasz układ płynem i załatwione. Parę godzin przy tym zabawy ale zwykle załatwia sprawę. Możesz użyć większej ilości octu ale u mnie w sumie 4butle wystarczyły. Ważne-zalewaj silnik tylko kiedy ostygnie bo zalanie gorącego zimnym płynem (lub wodą) grozi pęknięciem np.glowicy w wyniku szoku termicznego.
Mago104
 
Posty: 94
Dołączył(a): 15 kwi 2016, o 18:12
Lokalizacja: Wloclawek
Twoja Omega: 2001,3.2 v6 sedan

Re: Problem z elektryka KTOŚ POMOŻE???

Postprzez grzes80808 26 wrz 2017, o 05:18

Mago104 napisał(a): Ważne-zalewaj silnik tylko kiedy ostygnie bo zalanie gorącego zimnym płynem (lub wodą) grozi pęknięciem np.glowicy w wyniku szoku termicznego.


można i gorącego zalać i niczym to nie grozi, nie wiem kto to wymyślił że ci silnik popęka :-| jakiś niedouczony baran kiedyś gdzieś coś takiego powiedział i teraz wszyscy się boją. Gdyby tak było to sikniki pękały by po odjechaniu 200 metrów od bram fabryki :-| . Pomyśl zanim napiszesz, weź przykład -20 stopni na zewnątrz odpalasz auto i w drogę silnik powoli osiąga temperaturę 85-90 stopni i otwiera się termostat i bu płyn z chłodnicy o temperaturze -20 stopni wpływa do silnika 8-)


A tak na marginesie to wątek dotyczy elektryki a nie ogrzewania. Poza tym autora proszę o przeczytanie uważnie regulaminu, żeby nie był później zdziwiony że całość wylądowała w koszu
było
2x omega a 2.0 jedna w automacie druga manualna
2x senator b 2.6 automat jeden jeszcze w stodole
1x omega B 3.0 automat
1x 2.2 dti 2003 rok
Avatar użytkownika
grzes80808
Morderator
 
Posty: 1649
Dołączył(a): 22 lis 2011, o 19:33
Lokalizacja: Trzebnica
Twoja Omega: x30xe 2000 rok sedan

Re: Problem z elektryka KTOŚ POMOŻE???

Postprzez Mago104 26 wrz 2017, o 06:46

Masz teoretycznie rację jednak w praktyce bywa różnie i np.mojemu kumplowi w E39 strzeliła właśnie głowica w trakcie takiego zabiegu.
Mago104
 
Posty: 94
Dołączył(a): 15 kwi 2016, o 18:12
Lokalizacja: Wloclawek
Twoja Omega: 2001,3.2 v6 sedan

Re: Problem z elektryka KTOŚ POMOŻE???

Postprzez grzes80808 26 wrz 2017, o 21:25

Mago104 napisał(a):.mojemu kumplowi w E39 strzeliła właśnie głowica w trakcie takiego zabiegu.


bo twój kolega w e39 miał silnik zapewne r6 z długą głowicą która była już od dawna pęknięta 8-). A na coś trzeba winę zrzucić. pokarz mi jeszcze jak obszerne kanały chodzenia ma głowica 8-) . Jak byś powiedział że pękła szklanka albo blok to może bym i uwierzył.


Powtórzę się jeszcze raz nie ma takiej opcji i tyle. No może gdyby różnica temperatur była w okolicach 600-800 stopni
było
2x omega a 2.0 jedna w automacie druga manualna
2x senator b 2.6 automat jeden jeszcze w stodole
1x omega B 3.0 automat
1x 2.2 dti 2003 rok
Avatar użytkownika
grzes80808
Morderator
 
Posty: 1649
Dołączył(a): 22 lis 2011, o 19:33
Lokalizacja: Trzebnica
Twoja Omega: x30xe 2000 rok sedan

Re: Problem z elektryka KTOŚ POMOŻE???

Postprzez Ddman33 30 wrz 2017, o 10:25

Witam , odnośnie Twojego zapytania jeśli chodzi o wariowanie climatronica, przyczyną mogą być również kostki wpięcia climatronica. Ostatnio sam miałem podobny problem , okazało się, że żółta kostka przy climatronicu nie była dobrze wpięta przez co mój climatronic warIował jak i również leciało tylko zimne powietrze .
Ddman33
 
Posty: 1
Dołączył(a): 8 wrz 2017, o 07:42
Twoja Omega: Omega 2.0 16V

Re: Problem z elektryka KTOŚ POMOŻE???

Postprzez marekwrona77 2 paź 2017, o 12:49

Dokładnie jak pisze kolega, sprawdź po pierwsze czy kostki są dobrze wpięte, a po drugie czy w nich wszystko łączy jak należy, wygląda to na jakieś zwarcie. Dlatego zjada Ci prąd z aku :)
marekwrona77
 
Posty: 8
Dołączył(a): 1 lip 2017, o 08:38
Lokalizacja: Kraków
Twoja Omega: 2.0 sedan 1999r


Powrót do Forum ogólne

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników