Strona 1 z 2

odcina na 4500, gaśnie na lpg ...

PostNapisane: 16 sty 2017, o 16:30
przez mmazi
witam. oczywiście jak w temacie.
swoja przygodę rozpoczołem z omegą od tygodnia po tym jak w mondeo padł rozrząd i i na dosłownie na biegu musiałem kupić samochód i była to okazja aby w końcy mieć omegę w gazie bo taki samochód chciałem a że finansowo nie byłem za bardzo przygotowany na następny więc zakupiłem omegę z 97r a poprzedni właściciele był to starszy pan który miał ją od 2004r więc obstawiam że omega nie jest skatowana.

usterki występujące po podłączeniu kompa na interfejsie OP-COM
-p0340 nieprawidłowy sygnał sensor wału rozrządczego-obecny
-p0335 nieprawidłowy sygnał obr/min- nie występuje

Ogólne objawy podczas jazdy samochodem:
1,na desce pali się check :evil: i już mnie to zaczyna wkr....
2,odcina na 4500obr
3,na benzynie obroty na biegu jałowym stabilne natomiast na gazie gaśnie
4,duże spalanie gazu(zalałem 8,20l gazu i przejechałem 33km :cry: )
5,podświetlenie deski rozdzielczej łącznie z potencjometrami nie podświetla się może przyczyną jest włącznik świateł bo jak go pociągnę do siebie to nie zapala się światło w kabinie

poprzedni właściciel zamontował instalację gazową
-reduktor lavato
-elektrozawór gazu lavato
-wielozawór tomasetto
-obudowa wielozaworu stako
-zbiornik stako 45l
i jakiś AUTRONIK AL700 nie wiem co to

podzespoły wymienione zanim ją kupiłem
-czujnik położenia wałka 87219/123-nie wiem jakiej to może być firmy(na paragonie koszt 35zł) w dniu 26,04,2016
-silnik krokowy 90411546/08skv221 w dniu 26,04,2016
-sonda lambda titanium w dn 12,04,2016

Pomocy :-? i pozdrawiam

Re: odcina na 4500, gaśnie na lpg ...

PostNapisane: 16 sty 2017, o 17:05
przez mmazi
a i jeszcze jedno nie jest to istalacja sekwencyjna

Re: odcina na 4500, gaśnie na lpg ...

PostNapisane: 16 sty 2017, o 17:59
przez neket
dobrze odpala czy trzeba duzo krecic?

generalnie standardowa padaka, w tych silnikach niestety zamienniki czujników walu i wałka nie bardzo chca dzialac
jest już temat na forum jak sprawdzić który jest walnięty

co do gazu to nie licz na wiele AL700 nawet w poldku spisuje sie srednio ... zwykly kalkulator ma podobne mozliwosci
gorzej z tym gazem nie mogles trafic, nawet nie wiadomo czy masz tam attuator czy zwykla srube

Re: odcina na 4500, gaśnie na lpg ...

PostNapisane: 16 sty 2017, o 19:10
przez mmazi
odpala dobrze jedynie co to jak mi zgaśnie z lpg to czasami jest problem z odpaleniem

Re: odcina na 4500, gaśnie na lpg ...

PostNapisane: 16 sty 2017, o 19:11
przez mmazi
czyli co trzeba by na wstępie sprawdzić jeśli chodzi o gaz

Re: odcina na 4500, gaśnie na lpg ...

PostNapisane: 16 sty 2017, o 19:50
przez neket
edytuj posty

ten gaz nie nadaje do tego auta

na początek sprawdź który czujnik jest walnięty (wału czy wałka)
sprawdź czy sonda lambda pracuje na PB i jakie są korekty

jak to będzie działać to trzeba by przynajmniej jakoś ustawić gaz (reduktor plus adaptacja autronica) bo później i tak emulator "oszukuje" ecu i jak z tym będzie lipa to albo będzie żreć jak smok albo poleci UPG

Re: odcina na 4500, gaśnie na lpg ...

PostNapisane: 16 sty 2017, o 20:21
przez mmazi
dzieki za podpowiedź i jak coś bedę wiedział dam znać co i jak

Re: odcina na 4500, gaśnie na lpg ...

PostNapisane: 16 sty 2017, o 21:12
przez jaggi
po moich przygodach z lpg w omedze to na początek do sprawdzenia koszyk pompy paliwa,
często jest tak, że jak lpg jest już kilka lat w aucie to jeździ się na oparach i koszyk pompy zajebany jest syfem ze zbiornika;
i po kolei:

druga sprawa to odcinka przy 4500;
to zazwyczaj czujnik wałka rozrządu i tu należy założyć oryginał siemens'a,


jak źle pali na ciepłym to czujnik wału korbowego
tutaj też jest potrzebny ori czujnik;

dopiero jak na benzynie doprowadzisz to do normalnej pracy to bierz się za lpg;

Re: odcina na 4500, gaśnie na lpg ...

PostNapisane: 16 sty 2017, o 21:49
przez mmazi
jaggi napisał(a):po moich przygodach z lpg w omedze to na początek do sprawdzenia koszyk pompy paliwa,
często jest tak, że jak lpg jest już kilka lat w aucie to jeździ się na oparach i koszyk pompy zajebany jest syfem ze zbiornika;
i po kolei:

druga sprawa to odcinka przy 4500;
to zazwyczaj czujnik wałka rozrządu i tu należy założyć oryginał siemens'a,


jak źle pali na ciepłym to czujnik wału korbowego
tutaj też jest potrzebny ori czujnik;

dopiero jak na benzynie doprowadzisz to do normalnej pracy to bierz się za lpg;


koszyk pompy paliwa? gdzie to sorki za nie wiedzę ale od tygodnia oswajam się z ta marką
jeśli chodzi o ten czujnik to taki? bo nie jestem pewny
http://allegro.pl/czujnik-walka-rozrzad ... ule_id=201
no chyba że gdzieś taniej znajdę ale nie sądzę
bo jesli chodzi o sprawdzenie w samochodzie to poprzedni właściciel założył jakiś zamiennik także oryginału tam nie ma

Re: odcina na 4500, gaśnie na lpg ...

PostNapisane: 16 sty 2017, o 23:10
przez neket
no bez przesady 250zl :shock: to jest omega, jeszcze beda wydatki
ja w zeszlym roku za 150 kupilem i to i tak bylo drogo

Re: odcina na 4500, gaśnie na lpg ...

PostNapisane: 16 sty 2017, o 23:18
przez mmazi
neket napisał(a):no bez przesady 250zl :shock: to jest omega, jeszcze beda wydatki
ja w zeszlym roku za 150 kupilem i to i tak bylo drogo


za taki sam czyli oryginalny?

jeszcze taki znalazłem
http://www.opel-sklep.com/pl/p/Czujnik- ... ENS-GM/719

Re: odcina na 4500, gaśnie na lpg ...

PostNapisane: 17 sty 2017, o 05:39
przez neket
bez znaczka GM
oryginal VDO Siemens

Re: odcina na 4500, gaśnie na lpg ...

PostNapisane: 17 sty 2017, o 13:02
przez mmazi
dziś wyjołem czujnik i zmierzyłem i tak
1-2 13om
1-3 0om
2-3 0om
a zanim go wyciągnąłem odpaliłem silnik i rozpiołem
a motor dalej pracował.
lampka pomarańczowa dosłownie na chwilę zgasła po czym zapaliła się na nowo.

Re: odcina na 4500, gaśnie na lpg ...

PostNapisane: 17 sty 2017, o 17:13
przez mmazi
dziś dostałem drugi włącznik świateł i jest jeszcze w gorszym stanie. nie działa opcja ściemniania bo akurat tylko wyświetlacz od kompa mi działa i to w nowym włączniku nie chodzi czyli pewnie i nowy włącznik też jest uwalony czy szukać usterki gdzie indziej?

Re: odcina na 4500, gaśnie na lpg ...

PostNapisane: 19 sty 2017, o 17:34
przez mmazi
dobra czujnik wałków wymieniony i silnik wrócił do stanu fabrycznego☺ teraz czas na gazownię jakieś sugestie gdzie mam szukać