Problem z ASB po wymianie oleju

Problemy dotyczące ASB w omedze, eksploatacja i czynności obsługowe

Problem z ASB po wymianie oleju

Postprzez rafik109 28 mar 2015, o 00:37

Witam forumowiczów,
Posiadam omegę 3.0 B FL z ASB. Od kupna przejechałem 30k km i postanowiłem teraz na wiosnę wymienić olej w skrzyni - kiedy był zmieniany nie wiem. Przed wymianą wszystko działało ok. Wymiany dokonywałem w serwisie zajmującym się ASB. Podczas wymiany w dużej misie nie było nic, w małej znajdował się odłamany kawałek metalu zabezpieczający przed wypadnięciem zabezpieczenie jakiegoś zaworu czy czegoś w tym stylu. Zostało wszystko zabezpieczone - jak na poniższym zdjęciu.
Obrazek
Problem pojawił się po przejechaniu ok 50km - na zimnym silniku wszystko w jak najlepszym porządku. Po rozgrzaniu skrzynia praktycznie nie przełącza na 4-ty bieg. Muszę bardzo spokojnie przyspieszać aby przerzuciła na 4-ty bieg, ale jak już się to uda (standardowo przy ok 80km/h) to mogę i ostro przyspieszać i zwalniać do 80km/h i wszystko działa ok. Jeśli przyspieszam gdy problem występuje i odpuszczam gaz przy ponad 100km/h to czuć szarpniecie. Przy mocniejszym szarpnięciu skrzynia przechodzi w tryb awaryjny i występuje błąd informujący o nieprawidłowym przełożeniu (z tego co pamiętam P0730).
Dodam, że zostało wlane prawie 6l zimnego oleju na trochę już ostygniętej skrzyni. Dzisiaj po powrocie z trasy postanowiłem sprawdzić poziom - na rozgrzanej skrzyni i dźwigni na P po odkręceniu korka olej mocno zaczął się wylewać. Zlałem ok 0,5l, ale przerwałem - a nadal leciało mocnym strumieniem - ale najpierw chcę zasięgnąć opinii fachowców.
Czy przyczyną wszystkiego może być zbyt duża ilość oleju? Może zły olej (nie wiem jaki został wlany), skoro na zimnym wszystko jest ok? Może jeszcze coś innego? Bardzo proszę o rady i z góry dziękuję.
rafik109
 
Posty: 5
Dołączył(a): 25 maja 2014, o 18:12
Twoja Omega: B FL 3.0 V6, "00, Sedan

Re: Problem z ASB po wymianie oleju

Postprzez jaggi 28 mar 2015, o 08:03

rafik109 napisał(a):na rozgrzanej skrzyni i dźwigni na P

rafik109 napisał(a):Czy przyczyną wszystkiego może być zbyt duża ilość oleju? Może zły olej (nie wiem jaki został wlany)


SENATOR napisał(a):zle mierzy ilosc oleju
na chodzacym i na N do momentu az sie wyleje przez korek w misce skrzyni
jaki olej wlali to tez wazne bo jak mobila atf220 to on sie wazy
ja zalewam jak joz elfa elfmatic g3
wódka jest dla mądrych ludzi.... i piwo...... a nie dla baranów....
Avatar użytkownika
jaggi
Morderator
 
Posty: 3438
Dołączył(a): 15 gru 2007, o 13:09
Lokalizacja: Chełm
Twoja Omega: Biała Dama C30Se 95'caravan

Re: Problem z ASB po wymianie oleju

Postprzez rafik109 28 mar 2015, o 11:18

Tak więc na początek zdecyduję się na wymianę oleju samodzielnie. Czy poniższy zestaw będzie ok? (chodzi mi o olej z zestawu) czy zakupić ten Elfa G3?

http://www.midparts.com.pl/pl/p/4L30-Zestaw-do-wymiany-oleju-Opel-Omega-uszczelka-GRATIS/2300
rafik109
 
Posty: 5
Dołączył(a): 25 maja 2014, o 18:12
Twoja Omega: B FL 3.0 V6, "00, Sedan

Re: Problem z ASB po wymianie oleju

Postprzez jaggi 28 mar 2015, o 23:02

w twoim przypadku nie wiedząc czego ci tam nalali należy zrobić wymianę dynamiczną;
czyli wymienić cały olej a nie tylko to co wycieknie
więc ten zestaw który pokazałeś jest moim zdaniem za mały.
z resztą poczytaj sobie tu:
viewtopic.php?f=21&t=4810

niestety fotki zdechły...
wódka jest dla mądrych ludzi.... i piwo...... a nie dla baranów....
Avatar użytkownika
jaggi
Morderator
 
Posty: 3438
Dołączył(a): 15 gru 2007, o 13:09
Lokalizacja: Chełm
Twoja Omega: Biała Dama C30Se 95'caravan

Re: Problem z ASB po wymianie oleju

Postprzez rafik109 29 mar 2015, o 00:34

Dzisiaj dzwoniłem i się dowiadywałem... Jakiś ATF3 ale producenta nie pamiętam. Dokładnie - myślę o całkowitej, dynamicznej wymianie. Jak dobrze wyczytałem to potrzeba ok 9l oleju? Dzisiaj nagrałem filmik z zachowania skrzyni:

https://www.youtube.com/watch?v=05LbDPuyfXo

Znalazłem czasowe rozwiązanie w postaci ruszania z dźwignią zmiany biegów ustawioną w pozycji "2", następnie przy ok 3k obrotów zmieniam na "3" - wtedy normalnie wrzuca 3-ci bieg i przy ponad 80km/h ustawiam na "D" - wchodzi 4-ty bieg. Wszystko działa płynnie. Tylko jak zwolnimy i wskoczy 2-gi bieg to zabawa od początku .

@jaggi - czy masz doświadczenie w wykonywaniu takiej dynamicznej wymiany?
rafik109
 
Posty: 5
Dołączył(a): 25 maja 2014, o 18:12
Twoja Omega: B FL 3.0 V6, "00, Sedan

Re: Problem z ASB po wymianie oleju

Postprzez jaggi 29 mar 2015, o 07:07

niestety nie pomogę.
wódka jest dla mądrych ludzi.... i piwo...... a nie dla baranów....
Avatar użytkownika
jaggi
Morderator
 
Posty: 3438
Dołączył(a): 15 gru 2007, o 13:09
Lokalizacja: Chełm
Twoja Omega: Biała Dama C30Se 95'caravan

Re: Problem z ASB po wymianie oleju

Postprzez rafik109 12 kwi 2015, o 12:45

Witam ponownie,
Zakupiłem drugą, sprawną skrzynię, ale niestety jak się okazało ja mam AR35 a zakup to AR25 i nie chciałem zamieniać na słabszy model. Po konsultacjach z mechanikami każdy uważał, że problem może być z jakimiś zaworami bądź samym sterowaniem (coś się zapchało, albo wypłukało jakieś brudy i są już luzy) tak więc zamieniłem całe sterowania wraz z płytami elektrozaworów (z nowymi uszczelkami). Niestety nie przyniosło to żadnej poprawy. Może jedynie teraz zmiana biegów działa całkowicie natychmiastowo i bez żadnych odczuć - problem ze zmianą biegów na wyższe po rozgrzaniu silnika pozostał. Ktoś ma jakieś pomysły co więcej może dolegać skrzyni? Może coś jest nieszczelne i po prostu po rozgrzaniu rzadszy olej nie utrzymuje danego ciśnienia i nie dopina biegów?
rafik109
 
Posty: 5
Dołączył(a): 25 maja 2014, o 18:12
Twoja Omega: B FL 3.0 V6, "00, Sedan


Powrót do Automatyczna skrzynia biegów

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników