problemy z ogrzewaniem

Tu zadajesz pytania oraz udzielasz rad dotyczących wentylacji kabiny, tapicerki i wnętrza, jego demontażu oraz pielęgnacji

Re: problemy z ogrzewaniem

Postprzez dany223 8 lut 2010, o 18:58

Tak jak pisałem wcześniej wyciągałem te silniczki i zamieniałem miejscami. Te silniczki same w sobie są raczej nierozbieralne. Przykręcone są na 3 wkręty torx.
Silniki te napędzają klapki wentylacji poprzez plastikowe kółko i cięgno. Możesz odkręcić ten silnik i zrobić reset klimatronika. Ośka silnika powinna się obracać. U mnie tylko bzyczy. Jeśli silnik będzie się obracać to możesz sprawdzić
czy nie wytarły się zęby na tym plastikowym kółku, które jest napędzane przez owy silnik.

Ja już nie montowałem tego silnika, tylko ustawiłem klapę nawiewu tak żeby wiało na maksa ciepłym powietrzem (cięgno pociągnąć w dół) i w dziurę gdzie wchodzi zębatka silnika wcisnąłem kawałek gąbki, żeby zablokować klapę.

Jak się ociepli zabiorę się za naprawe.
Daniel <(-_-)>
dany223

Twoja Omega: 2,5 v6 sedan 96r

Postprzez chammpion2 8 lut 2010, o 20:10

dany223 napisał(a):Jak się ociepli zabiorę się za naprawe.

Tak długo czekał nie będę, bo mnie chyba szlag trafi jak cuś nie gra :-x
W tę sobotę zabieram się jeszcze raz i jak coś mi się uda wykombinować z tym to dam znać 8-)
dany223 napisał(a):U mnie tylko bzyczy

To tak jak u mnie i śmiem twierdzić że tryby powinne być OKi, gdyż nie idzie ruszyć samym cięgnem, a to raczej dobry znak może się uda, po jakimś czasie jak się bawiłem to nawet się wysuwało do końca, ale bardzo po woli.
Wyniki podam w sobotę, bo w tygodniu jestem w terenie. :-P
MV6 '96
chammpion2

Twoja Omega: MV6 '96 sedan + LPGie

Postprzez dany223 8 lut 2010, o 21:42

chammpion2 napisał(a):Wyniki podam w sobotę

Fajnie by było jakbyś nie zapomniał ;-) Ciekawy jestem co to może być uszkodzone.
Daniel <(-_-)>
dany223

Twoja Omega: 2,5 v6 sedan 96r

Postprzez chammpion2 13 lut 2010, o 09:58

dany223 napisał(a): Wyniki podam w sobotę

Fajnie by było jakbyś nie zapomniał ;-) Ciekawy jestem co to może być uszkodzone.

Jak mówiłem tak też czynię. Wykręciłem ten niby uszkodzony silniczek z prawej i podłączyłem go z lewej gdzie jest dobry i działa bez zastrzeżeń :-D , a jak ten z lewej pod kable z prawej to też zonk. ;/
Wiec teraz muszę poszukać gdzieś schematu i znaleźć wiązkę 5, bo podejrzewam jakąś przerwę na zasilaniu 8-)
MV6 '96
chammpion2

Postprzez chammpion2 13 lut 2010, o 12:45

brak funkcji EDIT :-x
U mnie problem tkwi gdzieś na układzie scalonym, ale nie mogę dorwać schematu takowego. ;/
Podejrzewam diodę na układzie ale muszę jeszcze to sprawdzić. przewody są oki, silniczek też. :DD
Ktoś przede mną wsadzał tam paluchy(są ślady) i pewnie cuś uszkodził 8-)
Najlepiej by było sprawdzić to z inną sprawną omą :mrgreen:
MV6 '96
chammpion2

Postprzez pawel1212 20 lut 2010, o 14:29

witam wszystkich. mam problem z ogrzewaniem w omedze 2.0 16v. temperatura silnika po nagrzaniu jest 90 stopni przewód zasilający do nagrzewnicy jest gorący a powrót letni :-( w srodku dmucha takie letnie powietrze podejrzewam że przy regulacji temperatury nie otwieraja sie jakieś klapki ma ktos jakiś sposób aby łatwo tam dojść? a może jest tego inna przyczyna? omega jest w gazie. prosze o jakieś porady mile widziane fotki. z góry dzieki
pawel1212

Twoja Omega: 1994, 2,0 16v sedan + LPG

Postprzez kalitamichal 14 mar 2010, o 18:19

hej ja mam podobny problem ... tylko ze do tego dochodzi wskaznik temp silnika ... zawsze na zero ... nawet jak pojezdze troche to dalej wieje mi chlodnym lub lekko cieplym powietrzem ... jaka moze byc tego przyczyna??
z gory dzieki za pomoc
kalitamichal

Twoja Omega: Vauxhall Omega Bfl 2.0 16v

Postprzez Kozik 14 mar 2010, o 21:10

Tu krytyka wytyka błędy, a muzyka zamyka gęby, logika nie tyka tępych, a panika dotyka spiętych
Kozik
OFF-TOP Master

Twoja Omega: x25dt 2000` kombi

Poprzednia strona

Powrót do Wnętrze