NIE POLECAM UŻYTKOWNIKA ALLEGRO DTPSOFT_PL

Tutaj polecamy bądź krytykujemy znane nam warsztaty, z których korzystamy bądź z których usług już zrezygnowaliśmy

NIE POLECAM UŻYTKOWNIKA ALLEGRO DTPSOFT_PL

Postprzez bc30se 28 sie 2008, o 17:56

Zamówiłem u gościa z Alllegro program ACDSEE - zamieszczany jako wersja PL (numer aukcji macie na górze na pasku zadań)

Obrazek

W prawdzie w opisie jest, że sprzedawca przesyła dodatkowo "patcha spolszczająceho" - co można uznać zarówno za moją naiwność - jak i za przebiegłość ze strony sprzedawcy - byłbym w tym jednak przypadku skłonny do tego drugiego stwierdzenia, ale o tym zaraz.

Po pierwsze - tytuł aukcji ACDSEE PL - naprawdę czy ktoś rozumie przez ten tytuł coś innego? A może PL to jest jest nowy skrót na kraje niemieckojęzyczne bo właśnie taką wersje otrzymałem. A może PL to już Niemcy? W sumie nas wykupują co tłumaczyłoby postępowanie sprzedawcy (nie pomyślałem - ależ jestem głupi).

Jednak do rzeczy. Przecież co ja mam narzekać jak jest "patch spolszczający" - no to jestem w domu. Biorę się za instalacje - no i co? Do you sprehen Deutch???

Kur**** nic nie rozumiem, instalator jest po niemiecku i nawet na angielski przerzucić się nie da. Programik sam w sobie jest prosty - jak wiadomo każdy z nas ma jakąś tam przeglądarkę plików graficznych, ale mimo tego sam instalator jest w miarę rozbudowany i ma wiele opcji, które są pozostawione użytkownikowi do wyboru - niestety w trakcie instalacji nie dane jest mi zrozumieć nic oprócz kilku anglopodobnych słów oraz głównego - ALLES - i tak oto instaluje sobie polskie ACDSEE.

No dobrze, jako że sprzedawca nie wywiązał się z umowy i nie przesłał mailem swoje patcha spolszczającego (przesłał go, ale później po pierwszej wymianie zdań mailowo) - to wpadłem na świetny pomysł - wejdę sobie na stronę ACDSEE i sobie zainstaluje - ale będzie fajnie.

No więc wchodzę i co widzę?? NIE MA POLSKIEGO na oficjalnej stronie - ten program nawet po Polsku nie wychodzi.. no tak - świetnie 8-)

Długo się nie namyślając wchodzę na gogle i wpisuje ACDSEE 8 spolszczenie - otóż i jest. Na jakieś zakichanej stronie z freeware. Ok.. ściągam pliczek - czytam readme.txt.... szlag by to - właśnie się dowiedziałem, że nakładkę trzeba zainstalować zanim się uruchomi program po raz pierwszy - no tak... tylko że ja już uruchomiłem - no to nic mi pozostaje jak tylko znaleźć odpowiednik niemiecki słówka odinstaluj bądź uninstall czym okazuje się być niejaki uninstallirej.. jakieś tam gówno... nie ważne

Instaluje ponownie - znowu ALLES - a jakże, przecież to pełna wersja PL. Patch spolszczający uruchamiam, a może raczej nazwijmy to po imieniu - NAKŁADKĘ SPOLSZCZAJĄCĄ - no i jest. OK - super świetnie....

Ale tak sobie myślę, wejdę na stronę jeszcze raz oficjalną ACDSEE, żeby zobaczyć czy nie ma jakichś najnowszych uaktualnien - owszem są - ściągam napalony ostatnią poprawkę - odpalam - instalator mieli - nagle wyskakuje - Ich mit Deutch version sprehen nicht, you musse Deutch version installilier

:evil:

no więc co mi pozostało? wchodze na strone ACDSEE.DE i tam kur.. po omacku szukam najnowszego uaktualnienia do mojej wersji - szlag mnie trafia ponownie - ostatecznie się udaje.

NO i git, wszystko ALLES klar jak by się mogło wydawać.. no więc importuje fotki z aparatu i jak zwykle robię resize do JPG - wchodzę do opcji ustawienia kompresji JPGEG - nagle wyskakuje napis - EINGEBETTETE MINITUR

nie no ku* tego było za wiele - sprawę przemyślałem gość dostaje negatywa i kropka.

Po pierwsze -
1. Gość sprzedaje wersje DE - a opis aukcji to czysta manipulacja bo
2. Sprzedawca nie rozumie pojęcia PATCH - patch - jest to łata wydana przez producenta programu, ale oficjalna, sprzedawca zaś wysyła denną nakładkę spolszczającą - co znowu jest NIEZGODNE Z OPISEM AUKCJI - dlatego nie uważam, że w momencie zakupu byłem naiwny - po prostu sprzedawca to zwykły KANCIARZ - oczywiście mogłem, sprawdzić to wszystko sam wcześniej.. ale to niestety nie ma nic do tego, że DTPSOFT_PL to oszust.
4. Nakładka jest niskiej jakości - nie spolszcza wszystkich opcji więc nie można nawet powiedzieć, że przekształca ACDSEE w funkcjonalną polską wersje
5. Nakładka nie spolszcza Instalatora - mnogość opcji instalacji sprawia, że można się pogubić.
6. Nakładka spolszczająca nie spolszcza instrukcji obsługi - napisów na pudełku itp. - to szczegół ale po coś pudełka są w oryginalnych programach?
7. Chcąc uaktualnić program i tak musimy łazić po niemieckich stronach
8. Rejestracja programu ONLINE nastręcza problemów - bo też jest po niemiecku.
9. Postanowiłem nie wchodzić w szczegóły - rozmawiałem ze sprzedającym, nie wiem - może by oddał pieniądze, ale ja nie mam czasu na takie zabawy, jak sprzedaje wersje PL to ma być PL - niezgodny opis = strata mojego czasu = negatyw.
10. Nawet gdyby ten kanciarz próbował łgać, że ja nie mam "patcha" od niego tylko ściągniętego z sieci i dlatego nie działa to kolejny blef - otóż po pierwszej wymianie zdań otrzymałem od niego w mailu taką samą nakładkę jaką znalazłem na stronie freeware.
11. Jakby jeszcze było po angielsku to bym wybaczył.

W odpowiedzi sprzedawca ripostuje że jestem oszustem - no tak? ciekawe w jaki sposób.. kilka zdjęć do kolekcji - i kto jest tu oszustem? Sprawę oddaje w ręce allegro - mam nadzieje, że gość zarobi zasłużone ostrzeżenie.

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Ostatnio edytowano 28 sie 2008, o 23:59 przez bc30se, łącznie edytowano 4 razy
bc30se

Postprzez JEMI 28 sie 2008, o 20:51

:lol: :lol: opis twoich perypetii zrzucil mnie z krzesla :lol: :lol:
nie puszczone bąki unoszą się do mózgu stąd biorą sie posrane pomysły
JEMI
JeremiasZ

Twoja Omega: ASTERKA X16XEL

Postprzez spiochu 28 sie 2008, o 23:37

Skoro wystawiają f-vat to znaczy, że działaja jako sklep internetowy. Jeśli to co otrzymałeś da się spakowac tak, aby wyglądalo jak nówka to zawsze masz 10 dni na odstąpienie od kupna bez podawania przyczyny.
Ponadto w opisie nigdzie nie ma, że jest to wersja niemiecka a "patch spolszczający" mozna rozumieć jako poprawkę do wersji polskiej, która np. z powodu błędów programistow nie była spolszczona całkowicie.
W związku z tym myslę, że możesz żądać zwrotu kasy od sprzedawcy, możesz sprobować dostać odszkodowanie od allegro (z tego co się orientuje przy oszustwach mozna dostać do 300 zł odszkodowania). A w ostateczności możesz się też zgłosić do odpowiedniego urzedu a nawet sądu.
Pytanie - czy chcesz tracić czas na walkę?
spiochu

Twoja Omega: Była kombi '95, X20SE, LPG

Postprzez bc30se 28 sie 2008, o 23:52

Przecież napisałem, że nie mam czasu odsyłać, łazić na poczte itp. Co jak co - mogła przyjść np płyta porysowana albo wadliwa - to bym zrozumiał. Ale żeby sprzedawca nie wiedział czy sprzedaje wersje Polską czy Niemiecką to już przesada i kretynizm w jednym :-x

I jeszcze negatyw - oszust - ciekawe gdzie, zapłaciłem Ci pieniądze za Twój bubel KANCIARZU!!!
bc30se

Postprzez spiochu 28 sie 2008, o 23:56

bc30se napisał(a):Przecież napisałem, że nie mam czasu odsyłać, łazić na poczte itp.

Bogatemu wszystko wolno ;-)
spiochu

Twoja Omega: Była kombi '95, X20SE, LPG

Postprzez bc30se 29 sie 2008, o 00:00

Zobaczymy jak się odniesie "cudowne" allegro do tego. Podejrzewam, że jak zawsze. Jak Kali kraść to dobrze.. Jak Kalemu....

zobaczymy...
bc30se

Postprzez bc30se 1 wrz 2008, o 12:43

odpowiedź allegro jest typowa

Dziękuję Panu za kontakt.

Uprzejmie informuję, że serwis Allegro nie posiada kompetencji organów
ścigania. W związku z tym nie mamy możliwości zweryfikowania faktycznego
przebiegu zdarzenia.

Przykro mi, jednak w tej sytuacji jedynym rozwiązaniem jest samodzielne
dojście do porozumienia lub dochodzenie własnych racji na drodze prawnej.

Mam nadzieję, że mimo wszystko sprawa zakończy się pomyślnie i podobne
sytuacje nie będą miały miejsca w przyszłości na łamach serwisu.

Pozdrawiam,

szczególnie podoba mi się ostatnie zdanie... MAM NADZIEJĘ.....

jeśli porządek na allegro zależy od ich nadziei to ja kurw nie wiem :-x
bc30se

Postprzez Dalmar 1 wrz 2008, o 15:21

allegro to zbuki sa - fakt można tam kupić troche fajnych gratów, sprzedać tone złomu ale generalnie maja wyjebane na wszystko. Ciesz się, że Ci konta nie zbanowali - znajomy zlożył kiedyś rekalmację, sprzedawca wyjaśnienie - nie mogli sie dogadać a power allegro wyjebało obu konto na blokade a co przynajmniej maili nikt nie będzie pisał :)
Dalmar

Postprzez bc30se 1 wrz 2008, o 15:44

ja kiedyś składałem reklamacje i chciałem odzyskać ubezpieczenie - tak przez nich nagłaśnianie bezpieczeństwo kupującego.

Sprawa nawet w policji się znalazła i dupa, nie oddali kasy.
bc30se

Postprzez teqquila 30 sty 2009, o 09:23

i dupa z alles klar...:) Sorry ale jak czytalem Twoj opis to sie usmialem jak to czlowiek moze byc wkur....wkurzony
teqquila

Re: NIE POLECAM UŻYTKOWNIKA ALLEGRO DTPSOFT_PL

Postprzez bc30se 30 sty 2010, o 21:56

Tak sobie wróciłem po jakimś czasie do tego komentarza... w momencie transakcji ten sprzedawca nie miał zbyt dużo negów, ale teraz mu sie nazbierało. Informowałem allegro od razu po zakupie, że gość sprzedaje nielegalne wersje. I co??? dupa.... nadal SUPER SPRZEDAWCA, a komentarzy od groma że jednak z jego programami jest coś nie tak

http://www.allegro.pl/show_user.php?uid=6481078
bc30se

Re: NIE POLECAM UŻYTKOWNIKA ALLEGRO DTPSOFT_PL

Postprzez JOFFA 30 sty 2010, o 22:33

Ja tam wole od Allegro - Chomikuj.pl Tam tony tego ACDSEE zalegają :-)
LEPIEJ Z MĄDRYM ZGUBIC NIŻ Z GŁUPIM ZNALEŹC
JOFFA

Twoja Omega: X20XEV TRUMNOWÓZ 1998r.

Powrót do Warsztaty, Serwisy