przez bc30se 25 lip 2009, o 08:39
stary, nie chce ciebie martwić ale Ci odgięło trochę ten górny zawias. To są elementy, które cholernie pracują... może nawet bardziej niż nam się wszystkim wydaje. W omegach może wygięcie takie jak u ciebie nie jest standardem, ale wyrobione otwory na sworznie to norma.
W golfie (przytaczam bo niedawno u siebie reanimowałem to gówno) zawias do drzwi kosztuje 60 zł, ale bynajmniej zrobili go odkręcanego od budy i drzwi. Więc go wyjąłem, zaspawałem otwór i przewierciłem na frezarce - idealny otwór i tym pozbyłem się luzu i stukania. W omedze tego nie zrobisz bo zawias jest do drzwi przyspawany to przecież nie będziesz go odcinał szlifierką, żeby reanimować. Ten sposób z zagniataniem zawiasu młotkiem może jest i niezły - nie próbowałem.
Co do twojego wygięcia - nie wiem czy ten zawias jest w końcu podgięty czy tak na zdjęciu wygląda bo sworzeń wykrzywiło. Jeśli zawias jest wygięty to drzwi idą na śmietnik, bo jak odegniesz to zaraz wróci z powrotem bo materiał jest tam po prostu wypracowany.
Jeśli to tylko podcięty sworzeń to zacznij od jego wymiany, kosztuje grosze, a później spróbuj sklepać zawias tak jak było proponowane, opis wymiany sworznia już masz w powyższym linku