prędkościomierz nie działa

Problemy z elektronicznym wyposażeniem nadwozia oraz elektryką auta

prędkościomierz nie działa

Postprzez mafioz 16 gru 2007, o 12:27

padł mi prędkościomierz i szukam przyczyny
mafioz

 

Postprzez mgyz 16 gru 2007, o 20:55

Czy ABS dziala? sygnal na predkosciomierz idzie ze sterownika ABSu. Moze to byc pierwszy objaw padajacego ABSu.
_____
mgyz
Avatar użytkownika
mgyz
Administrator
 
Posty: 4052
Dołączył(a): 4 lip 2007, o 08:59
Lokalizacja: Otwock

Postprzez mafioz 17 gru 2007, o 16:02

abs działa,obotomierz i reszta sprawne tylko ten prędkościomierz i licznik kilometrów nie chodzą. mam omege od paru tygodni i mało o niej wiem. z góry dziękuje za każdą pomoc
mafioz

 

Postprzez mgyz 17 gru 2007, o 19:03

Predkosciomierz i licznik kilometrow dzialaja na podstawie impulsow z ABSu.
Trzeba wziac schemat i zobaczyc czy nie ma przerwy miedzy zegarami a ABSem.

uzupelnij profil, ktory masz rocznik auta?
_____
mgyz
Avatar użytkownika
mgyz
Administrator
 
Posty: 4052
Dołączył(a): 4 lip 2007, o 08:59
Lokalizacja: Otwock

Postprzez ŁYSY 17 gru 2007, o 19:08

Kabelki musisz obejzec, od predkosciomierza jest chyba niebieski z czerwonym paskiem, Mozesz sciagnac zegary, popatrzec na zlacza od tasmy licznika, zlacze przy modulatorze ABS
Kable leca (z pamieci pisze :P) z modulatora ABS -> potem zlacze X1 (po lewej stronie nog kierowcy pod plastikiem na ktorym stawiasz lewa noge) -> kostka licznika, potem juz tasma na samym liczniku do plytki predkosciomierza.
Jak sciagnac zegary bylo na forum wiec poszukaj.
To punish and enslave...
ŁYSY
Administrator systemowy
 
Posty: 2254
Dołączył(a): 3 gru 2006, o 12:22
Lokalizacja: Lublin

Postprzez mgyz 17 gru 2007, o 19:45

Tak, jest najpierw zobacz, czy folia na zegarach nie jest peknieta. A potem przedzwon przewod. Idzie o zegarow z pinu 19 (niebiesko czerwony) przez zlacze X1 pin 46 na modulator ABS pin 6. Caly czas ten sam kolor niebiesko czerwony.
_____
mgyz
Avatar użytkownika
mgyz
Administrator
 
Posty: 4052
Dołączył(a): 4 lip 2007, o 08:59
Lokalizacja: Otwock

Postprzez taktownie 5 lut 2008, o 09:27

podpinam się pod temat. kupiłem omkę parę dni temu, nie nabija mi kilometrow i świeci sie kontrolka absu- abs nie działa, predkosciomierz i obrotomierz dzialaja. omega b 95 rok, 2.5 V6 automat. Moze ktos pomoze?
Avatar użytkownika
taktownie

 
Posty: 107
Dołączył(a): 3 lut 2008, o 20:36
Lokalizacja: Olsztyn

Postprzez mgyz 5 lut 2008, o 13:05

taktownie napisał(a):kontrolka absu- abs nie działa

jak ABS nie dziala to i predkosciomierz nie bedzie dzialal.
Trza by zczytac bledy ABSu ale to TECHem spinaczem tego nie zrobisz
_____
mgyz
Avatar użytkownika
mgyz
Administrator
 
Posty: 4052
Dołączył(a): 4 lip 2007, o 08:59
Lokalizacja: Otwock

Postprzez Brayan 5 lut 2008, o 13:08

mgyz napisał(a):Trza by zczytac bledy ABSu ale to TECHem spinaczem tego nie zrobisz

A moze od bezpiecznika by zacząć?
Avatar użytkownika
Brayan

 
Posty: 6755
Dołączył(a): 7 lut 2007, o 10:34
Lokalizacja: Płozy/Szczytno

Postprzez mgyz 5 lut 2008, o 14:25

Tak jest - bezpiecznik.
i dodatkowo oblookac przewody z czujnikow i wiazke przy modulatorze ABSu
_____
mgyz
Avatar użytkownika
mgyz
Administrator
 
Posty: 4052
Dołączył(a): 4 lip 2007, o 08:59
Lokalizacja: Otwock

Następna strona

Powrót do Elektryka

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 2 gości