Źle działające NIVO

Usterki mechaniczne w Twojej Omedze, klimatyzacja, zawieszenie, silnik, kody błędów

Źle działające NIVO

Postprzez CaponeAl 13 lip 2011, o 20:14

Mam taki problem. Po wymianie amortyzatorów z tyłu auto ma dość mocno podniesiony tył. Nie wydaje mi się aby to było normalne. Na starych amorach nie było tak podniesione.
NIVO działa bo jak wrzucam D to auto trochę się obniża, a jak R to jeszcze bradziej podwyższa.
Podłączyłem kompa i w OP-comie wyskoczył mi taki błąd:
00006 - Za słabe wejście lub przerwa w obiegu prądowym zaworu regulacji wzniosu nadwozia
Nie występuje

Co jest ciekawe błąd kasuję i po ponownym odczytaniu błędów już go nie ma, ale jak rozłączę kompa z modułem i ponownie go połączę błąd ponownie się pojawia.
Czy ktoś wie co jest grane? :-o
Avatar użytkownika
CaponeAl
 
Posty: 340
Dołączył(a): 31 lip 2007, o 17:18
Lokalizacja: Poznań
Twoja Omega: 2003, 2.5DTI kombi automat

Re: Źle działające NIVO

Postprzez CaponeAl 14 lip 2011, o 12:50

No i po temcie. Odchudziłem portfel o kolejne 175 zł i wszystko działa.
Okauje się, że wymieniając zapsute amory na nowe należy ponownie zaprogramować moduł sterowania NIVO, bo inaczej lipa. Przy okazji wymieniono rurkę odprowadzającą ciśnienie bo była skorodowana. To tyle w temacie.
Aaaa jeszcze jedno OP-comem nie da rady zaprogramować modułu, potrzebny oryginalny komp. :(
Avatar użytkownika
CaponeAl
 
Posty: 340
Dołączył(a): 31 lip 2007, o 17:18
Lokalizacja: Poznań
Twoja Omega: 2003, 2.5DTI kombi automat

Re: Źle działające NIVO

Postprzez omkaMV6 14 lip 2011, o 15:09

ja jak u siebie zmieniałem też na nówki to nic nie robiłem. nie zauważyłem zeby auto stalo wyżej. być moze w nowszym roczniku coś trza pokombinować.
Avatar użytkownika
omkaMV6
 
Posty: 416
Dołączył(a): 2 sie 2007, o 20:04
Lokalizacja: Mońki (Podlaskie)
Twoja Omega: X30XE 95r. Kombi

Re: Źle działające NIVO

Postprzez CaponeAl 14 lip 2011, o 18:55

U mnie była taka sytuacja, że jeden stary amor strzelił i może to spowodowało, że moduł trzeba było na nowo programować, ale fachowcy w Oplu powiedzieli, że tak jest zawsze przy wymianie. Z resztą nie ja jeden taki przypadek miałem. Poszukałem trochę w necie i wiele takich opisów znalazłem i to dokładnie z takim jak u mnie błedęm, którego nie idzie wykasować. :)
Avatar użytkownika
CaponeAl
 
Posty: 340
Dołączył(a): 31 lip 2007, o 17:18
Lokalizacja: Poznań
Twoja Omega: 2003, 2.5DTI kombi automat

Re: Źle działające NIVO

Postprzez benny 30 cze 2017, o 12:55

Nie chcę otwierać nowego tematu ze względu krótkiego pytania w temacie, więc odgrzewam kotleta :-)

Gdzie znajduje się moduł od nivo w kombi BFL?

Pompka od nivo się nie odzywa, a kompem stwierdzili że nie dochodzi sygnał z modułu (przekaźnik i bezpiecznik są ok), a mam inny więc chciałbym go wymienić, ale nie wiem gdzie go szukać.
benny
 
Posty: 7
Dołączył(a): 28 cze 2013, o 23:48
Twoja Omega: 2000 2.5V6 KOMBI


Powrót do Prośby o porady techniczne

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników